Proiectul

Cu cine lucram ?Lucram direct cu grupurile de scuti (pionieri) si în colaborare cu Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din România[1] si cu Asociatia Comunelor din România[2].
Ce sunt scutii ?

Scutismul[1] este o miscare de tineret ce se bazeaza pe invatarea valorilor esentiale, cum ar fi solidaritatea, ajutorarea si respectul. Scopul sau este de a ajuta tinerii sa-si formeze caracterul si sa-si construiasca personalitatea, contribuind, in acelasi timp, la dezvoltarea lor fizica, mentala si spirituala pentru a putea deveni cetateni activi in societate.

Pentru a-si atinge obiectivele, scutismul se sprijina pe activitati practice in natura, dar si pe activitati de interior destinate invatarii intelectuale. Aceste activitati incep de la varsta de 6 ani si se termina catre varsta de 20 de ani.[1] Asociatiile de scuti regrupeaza aproximativ 160.000 de scuti (din cei 11.000.000 de locuitori), ceea ce face ca Belgia sa fie una dintre primele tari in materie de rata de participare.

 

Proiectul :

 

Conform celor mentionate mai sus, tinerii scuti doresc sa realizeze un proiect in Romania, sa ajute in mod concret comunitatea locala prin diverse actiuni.

Taberele includ tineri belgieni intre 16 si 18 ani, insotiti de animatori (+/- 22 de ani). Tinerii si tinerele sunt membri ai unei miscari de tineret (federatii de scuti).

Durata totala a proiectului trebuie sa fie de 10 zile.

Tinerii belgieni se pun la dispozitia dumneavoastra pentru a anima copiii sau pentru a veni in ajutorul comunitatii (tipurile de proiecte sunt descrise mai jos).


ATENTIONARE:


Daca nu sunteti în masura sa asigurati de lucru tinerilor scuti belgieni, nu trebuie sa va înscrieti în acest proiect! Este imperativ necesar ca tinerii sa realizeze proiectul propus de dumneavoastra în mod concret, exact asa cum l-ati descris în formularul de înscriere.


Experienta anilor trecuti ne arata ca tinerii se întorc nemultumiti din România daca nu avut destul de lucru sau daca proiectul a fost schimbat, indiferent de câte eforturi ar fi depus autoritatile locale pentru ca ei sa se simta bine. Rapoartele primite de la grupurile de scuti  de-a lungul acestor ani atesta clar faptul ca lucrul cel mai important pentru ei este de a realiza proiectul propus.


Formularul de înscriere anexat include o planificare a lucrarilor pentru cele 10 zile, ce trebuie completata si, mai ales, respectata.Interventia dumneavoastra financiara se limiteaza la punerea GRATUITA la dispozitia tinerilor belgieni a unei infrastructuri de cazare minimale pentru durata sejurului lor in satul/comuna dumneavoastra (a se vedea punctul : « ce cerem noi pentru grupurile de tineri »). Cheltuielile legate de hrana sunt in sarcina tinerilor belgieni.

 

La nivelul Asociatiei Jeunes en Roumanie preconizam trei tipuri de proiecte :

 

animatie pentru copiii intre 8 si 12 ani :

timp de 10 zile (5 – 6 ore de lucru pe zi) tinerii belgieni organizeaza jocuri, animatii educative sau sportive cu copiii dintr-un sat) ;

numarul copiilor « animati » depinde de numarul tinerilor belgieni care participa la proiect (de regula, fiecare « animator » se ocupa de maximum 5-6 copii);

o parte a materialului « didactic » este uneori adus de catre tinerii belgieni ;

in functie de vreme si de tipul activitatii, este important ca grupul sa dispuna de un local inchis (clasa de scoala, o sala in casa de cultura, etc.) ;

 

santiere de renovare, ajutor pentru tarani, etc. :

alta activitate este aceea de a da o « mana de ajutor » la lucrarile usoare de renovare, cum ar fi, spre exemplu, amenajarea unei clase de scoala (zugravit, inlocuirea parchetului, etc.), reparatii usoare (garduri, etc.) si chiar ajutorarea taranilor varstnici la lucrarile campului, etc. ;

si in acest caz, durata proiectului este de 10 zile (5-6 ore de lucru pe zi) ;

pentru acest tip de proiect tinerii belgieni trebuie sa fie ghidati de un responsabil local ;

 

santiere ecologice (incepand din 2008) :

impreuna cu tinerii din comuna/satul dumnavoastra, tinerii belgieni pot sa va ajute sa sensibilizati populatia locala fata de problemele legate de protectia naturii si gestionarea deseurilor;

initiativele pot fi numeroase, mergand de la curatarea albiilor raurilor sau a unui loc public (parc spre exemplu), pana la instalarea de panouri invitand populatia sa respecte si sa conserve natura sau initierea populatiei in materie de triere a deseurilor (aceasta enumerare nu este exhaustiva) ;

pentru acest tip de activitate comuna trebuie sa furnizeze manusi si saci de plastic pentru recuperarea deseurilor ;

durata proiectului este, de asemenea, de 10 zile (5-6 ore de lucru pe zi) ;

acest tip de proiect poate fi combinat cu un proiect de animatie, spre exemplu.

 

Ce solicitam noi pentru grupurile de tineri ?


Solicitam punerea gratuita la dispozitia lor :

a unui local inchis (de exemplu, clasa de scoala), care sa le serveasca drept dormitor (daca este cazul, ei pot dormi pe saltele usoare pe care si le aduc singuri)[3] ;

a unei incaperi pentru gatit (de exemplu o sala de clasa), dotata cu aragaz si frigider ;

a unor toalete (interioare sau exterioare) ;

a unei surse de apa (potabila daca este posibil, un put/fantana fiind suficiente) ;

a unui local pentru activitati (animatie) – daca proiectul este de acest gen;

o persoana vorbitoare de engleza sau franceza din partea comunei sau satului, care va fi coordonatorul proiectului pe care tinerii trebuie sa-l desfasoare.

Punerea la dispozitie a echipamentului pentru bucatarie (oale, farfurii, tacamuri etc…) si a dusurilor, nu este indispensabila, dar este un plus care va usura sederea  tinerilor.

Daca este necesar, tinerii pot contribui financiar la consumul de apa, gaz si electricitate (problema care trebuie stabilita cu ei in prealabil, respectiv inainte de sosirea lor in satul/comuna dumneavoastra).

Orice alte eventuale cheltuieli ce ar trebui suportate de tinerii belgieni trebuie semnalate asociatiei noastre in momentul inscrierii.

Insistam asupra faptului ca persoana desemnata drept coordonator al proiectului trebuie:

sa fie realmente disponibila pentru tinerii belgieni, fiind totodata interesata de proiect ;

sa aiba suficiente cunostinte de limba engleza sau franceza pentru a putea intretine o conversatie curenta cu tinerii belgieni ;

sa aiba o adresa email pentru a putea pregati proiectul in prealabil cu tinerii belgieni.

 

Relatiile cu populatia :

Este important ca tinerii belgieni sa descopere cultura, traditiile si ospitalitatea romaneasca. Din acest punct de vedere se autorizeaza, si chiar este recomandat, ca tinerii belgieni sa accepte invitatiile la sarbatorile si evenimentele comunei.

La sfarsitul sejurului lor, tinerii belgieni organizeaza (in general) o petrecere in cinstea gazdelor lor si a primirii de care s-au bucurat pe timpul sejurului lor.

 

Diverse - Turism :


Este important ca tinerii belgieni sa descopere cultura, traditiile si ospitalitatea româneasca. Din acest punct de vedere se autorizeaza, si chiar recomandam tinerilor  belgieni sa accepte eventualele invitatii la sarbatorile si evenimentele comunei.


La sfârsitul sejurului lor, tinerii belgieni organizeaza (în general) o mica petrecere în cinstea gazdelor lor si a primirii de care s-au bucurat pe timpul sejurului lor.


Turismul si descoperirea României fac parte, desigur, din sejurul lor, însa, aceasta, doar dupa cele 10 zile de lucru sau dupa orele de program de lucru si pe cheltuiala lor. Rolul coordonatorului local ar fi acela de a-i sfatui pe tineri asupra obiectivelor turistice locale si regionale. In acelasi timp, multe grupuri au deja o idee foarte clara asupra obiectivelor pe care doresc sa le viziteze, coordonatorul local trebuind sa se limiteze la a identifica cel mai ieftin mijloc de transport pentru calatoria lor.


NU CONTRIBUITI, IN NICIUN CAZ, LA CHELTUIELILE TURISTICE ALE TINERILOR SCUTI !!!
[3] ATENTIE !!! IN NICI UN CAZ CAZARE LA HOTEL SAU PENSIUNE !!!!